Welk hardheid matras past bij welk gewicht?

Het gewicht van het lichaam speelt een belangrijke rol in de keuze van de matras hardheid. Een persoon van 1.50 m met een lichaamsgewicht van 90kg heeft een harder matras nodig dan een persoon van 1.95 m met hetzelfde lichaamsgewicht. Vaak wordt er gezegd dat een goed matras een hard matras is. Niets in minder waar, op deze pagina van Matrastekoop.nl leggen we het je graag uit.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat personen met chronische lagenrugklachten beter slapen op een middelzacht matras dan op een hardere matras. Dit komt doordat de personen minder beperkt zijn in beweging mogelijkheden tijdens de slaap. Het gevolg is dat deze personen minder last van hun rug hebben tijdens het slapen, bij het opstaan en gedurende de dag. Samengevat komt het er op neer dat een zacht of een hard matras niet per se beter is. De keuze in hardheidsgraad van de matras is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en gewenning. Door de matras hardheid uit te proberen kun je ondervinden of het de juiste keus is.


Hardheid matras bepalen

Uiteraard zijn er maatstaven voor de gewichtsklasse in combinatie met lichaamslengte en welke matras hardheid hier bij past. Het is echter geen garantie dat dit ook de juiste keuze is in matras hardheid voor jou. In het onderstaande overzicht kan je zelf bepalen welke matras hardheid bij jou lichaamsgewicht en lichaamslengte past. Wil je zeker weten dat je de juiste matras hardheid kiest? Dan is een bezoek aan een bedden speciaalzaak een goede optie.


Hardheid matras en gewicht tabel:

Matras hardheid tabel

Nadelen van een te hard matras

Het grootste nadeel van een te hard matras is dat het pijnlijke plekken kan veroorzaken. Tevens beperkt een te hard matras ook de optimale bloedcirculatie doordat de drukpunten van de schouders en bekken teveel worden belast, metname tijdens het draaien in de slaap. Matras hardheid is dus bepalend voor je comfort beleving tijdens je slaap.


Nadelen van een te zacht matras

Het grootste nadeel van een te zacht matras is dat het “hangmat” effect optreed. Dit effect heeft tot gevolg dat de wervelkolom niet juist word ondersteund. Een ander nadeel is dat een te zacht matras het lichaam te veel zal omsluiten, hierdoor wordt de bewegingsvrijheid en vochtafvoer beperkt. Van slaaphouding veranderen kost hierdoor meer energie. De keuze voor een zachte matras hardheid is geschikt voor slapers onder de 70 KG.- "Tip! Voor het beste comfort heb je ook het juiste kussen nodig. Kies een kussen dat past bij jou en je matras." -Conclusie matras hardheid

Je staat voor de keuze welke matras hardheid je het beste bij jou vindt passen. De keuze is afhankelijk van je lichaam en persoonlijke voorkeur in matras hardheid. Deze keuze in matrasheidheid is een belangrijke stap voor het aankopen van je nieuwe matras. Je kan de matras hardheid testen in een beddenwinkel. Vaak lig je maar 5 minuten op een matras. Met onze informatie en advies ben je op de hoogte waar je op moet letten.

De praktijk zal bepalen of je uiteindelijk de juiste keuze hebt gemaakt in matras hardheid. Het matras is nieuw en ligt anders dan je oude matras. Je matras zal in het begin stug aanvoelen. Het duurt ongeveer een maand voordat je lichaam is gewend is aan de matras hardheid en het matras gewend is aan je lichaam.


Selecteer matrassen op hardheid: