Soorten matrassen vergelijken
Matrassen zijn tegenwoordig in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Er zijn diverse materiaalsoorten welke veelal worden gecombineerd met elkaar. Dit levert een enorme hoeveelheid type matrassen op waaruit het maar moeilijk kiezen is. Het kiezen van een matras is heel persoonlijk en moet worden afgestemd op de kenmerken en voorkeuren van de persoon die er op ligt. Kies daarom ook niet zomaar voor een bepaald type. Laat je adviseren, inspireren en vergelijk alle matrassoorten. Neem gerust de tijd om alle advies pagina's van Matrastekoop.nl door te lezen.
Koudschuim matras
Koudschuim wordt gemaakt van polyurethaanschuim. De juiste naam is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, m.a.w. schuim met hoge veerkracht. Het koudschuim of HR schuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed adem en goed vocht afvoert. Koudschuim is zeer veerkrachtig en kuilvorming komt dan ook niet voor. Tevens biedt koudschuim een hoog comfort in combinatie met een lange levensduur. De lange levensduur komt voort uit de kwaliteit van het schuim die er gebruikt word, van SG35 tot SG65. Bekijk onze koudschuim matrassen
Traagschuim matras
Het schuim is gemaakt van een visco-elastisch polyurethaanschuim. Traagschuim wordt zachter door warmte en keert binnen 0.5 sec tot 5 sec langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Het materiaal vormt zich door de lichaamstemperatuur naar de ligcontouren van het lichaam. Hierdoor word het gewicht van de slaper goed verdeeld over het contactoppervlak en zijn er nagenoeg geen drukpunten. In ziekenhuizen word dit materiaal gebruikt ter voorkoming van decubitus.
Slapers wisselen van slaaphouding per nacht daarom is het belangrijk om makkelijk te kunnen draaien. Op een matras met traagschuim kern kan het zijn dat er moeizaam gedraaid kan worden door het gebrek aan actieve tegendruk. Ook zorg een goede drukverdeling niet altijd voor een juiste rug ondersteuning. Het contactoppervlakte van de slaper met het matras soms te groot waardoor de slaper meer “in” het matras ligt. Traagschuim ventileert matig bij hoge dichtheden en kent een hoge warmte-isolatie. Bekijk onze traagschuim matrassen.
Pocketvering matras
Bij een pocketveringmatras bestaat de kern uit vele metalen veren (5, 6 of 7 slags) waarbij elke veer per stuk is verpakt in een zakje van katoen of ‘non-woven’ materiaal. De kern is vaak opgedeeld in comfortzones. De zones verschillen in hardheid door toepassing van verschillende draaddiktes.
Bij een pocketveren matras veert en functioneert elke veer afzonderlijk van elkaar. Daardoor is sprake van een hoge conformiteit: het aanpassingsvermogen van de veren aan de contouren van het lichaam is hoog. Doordat de veren vaak thermisch gehard zijn, behouden de veren hun veerkracht. Een pocketveringmatras biedt niet alleen een goede ondersteuning, maar ventileert ook beter dan andere matrastypes. Bekijk onze pocketvering matrassen
Polyether matras
Dit goedkope type schuim worden gemaakt polyurethaan. Het wordt geproduceerd met veel of weinig lucht per m2. Dit wordt aangegeven met het soortelijke gewicht (SG). Een matras dat van SG 20 is geproduceerd heeft schuim dat 20 kilo per m2 weegt. Dit is een matras dat relatief snel zijn hardheid verliest en weinig ondersteuning bied. Een matras dat van SG 40 is geproduceerd heeft schuim dat 40 kilo per m2 weegt. Een matras van SG 40 is duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler. Polyetherschuim kan worden geproduceerd in stugge en soepele varianten onafhankelijk van het soortelijk gewicht. Bekijk onze polyether matrassen
Bonell vering matras
Binnenveringmatrassen bestaan uit een kern van metalen veren. De kern bestaat uit één geheel, waardoor de conformiteit van het matras beperkt is. Zowel de boven- als de onderkant van de kern kan worden afgedekt met een toplaag, bijvoorbeeld: koudschuim, latex, ect. Bekijk onze bonell binnenvering matrassen
Topdekmatras
Als jij en je partner een ander matras hebben maar je wil toch lekker tegen elkaar aankruipen dan kan je ervoor kiezen om Pont D'mour of tewel liefdesbrug er tussen te leggen. Daarmee vul je de geul tussen de matrassen op. Een comfortabelere maar ook duurdere oplossing is een twee persoons matrastopper. Die leg je helemaal over het bed heen en dan voel je helemaal niets meer van de geul.
Er bestaan drie soorten top matrassen: eenpersoons-, tweepersoons- en splittopmatrassen. Het voordeel van een topmatras is dat de levensduur van je matras aanzienlijk word verlengd. Een topmatras is samengesteld uit een kern en een tijk hierdoor is het luchten van een topmatras een fluitje van een cent. De topmatrassen zijn in vele verschillende materiaalsoorten en dikte verkrijgbaar: polyether, High Resiliencefoam, latex, traagschuim.
Door een tweepersoonstopmatras boven op twee eenpersoonsmatrassen te gebruiken, combineert u de voordelen van een tweepersoonsmatras (geen naad in het midden) en twee eenpersoonsmatrassen (iedere partner zijn eigen ideale matras eigenschappen). Het topmatras is ongeveer ca.7 cm dik en zorgt voor zacht en comfortabele nachtrust.
Een splittopmatras wordt toegepast bij elektrisch verstelbare bedden. Het kenmerk van een splitmatras is de split aan de bovenzijde, waardoor de matrassen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Bekijk onze matrastoppers: