Tips-en-trucs-banner

We geven je graag tips waar je snel mee uit de voeten kan, bij Matrastekoop.nl. Soms lijkt een probleem groot en is er een simpele truc om dit probleem op te lossen. Op deze pagina lees je mee over tips en trucs. Veel succes en plezier ermee!

Hoe onderhoudt je het beste je fijne matras?

Wanneer je een matras goed onderhoudt dan gaat hij langer mee, blijft hij langer fris en hygiënisch. We gaan je een aantal onderhoudstips geven waar je snel en gemakkelijk uit de voeten kan. Ben je er klaar voor? Veel plezier met het lezen van onze tips!

Wat komt er in dit artikel allemaal aanbod?

  1. Hoe onderhoudt je je matras het beste?
  2. Mijten en schimmels voorkomen?
  3. Vreemde geurtjes bij je nieuwe matras?

Tips voor onderhoud van je matras

Een matras van goede kwaliteit moet tussen de 8 en 10 jaar meegaan. Als je het matras goed onderhoud dan verleng je daarmee de levensduur van het matras. Een matras is een gebruiksvoorwerp en slijt door het gebruik ervan. Voor een goede verdeling van de slijtage moet je het matras 1 á 2 keer per maand omkeren. Je kan het matras draaien van het hoofdeind naar het voeteneind maar ook van boven naar onder. Daarbij moet je natuurlijk wel rekening houden of een matras aan beide zijden beslapen kan worden.

Je bedbodem moet goed ventileren. Voor een goede ventialtie moet tenminste de helft van het matras worden vrijgelaten door de bedbodem. Als je het matras wilt verplaatsen vouw hem dan niet helemaal dubbel. Dit voorkomt dat je matras aan de binnenkant beschadigt raakt. Kies bij voorkeur voor een tijk die afritsbaar is. Deze tijken kunen je wassen in de wasmachine. Ook kan je ervoor kiezen om je matras te reinigen met een vlekkenmiddel dat geschikt is voor meubelstoffen en matrassen. Pas op met het schrobben met een een harde borstel want de tijk kan hierdoor beschadigen. Voordat je de tijk weer om het matras doet laat je de vochtige plekken goed opdrogen. Heb je last van stofallergie of wil je huismijt voorkomen? Was dan je tijk op 60 °C in de wasmachine. Als je niet wil of kunt wassen, stofzuig dan je matras 1 keer per maand zeer grondig. Zorg bij de aanschaf van je matras dat weet of het matras gewassen en/of gestofzuigt kan worden.

^ naar boven ^

Tips om mijten en schimmels tegen te gaan

Schimmels en mijten ontwikkelen zich vooral in een omgeving waar het warm, vochtig en weinig geventileerd is. Het is de belangrijk om je matras fris en schoon te houden. We hebben de volgende tips voor je, hoe je dit precies kunt doen. Zet je slaapkamerraam iedere dag open om het door te laten luchten Koop een matras die niet teveel warmte vasthoudt zoals een traagschuim matras bijvoorbeeld Koop een goed ventilerend matras Koop een bedbodem die goed ventileerd en waar bij de helft van de bedbodem vrij gehouden is Koop bedden- en linnengoed van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of dons Was het beddengoed en de tijk op 60 °C. Kan het niet gewassen worden op 60 °C? Stofzuig dan 1 keer per maand grondig je matras.

Heb je een stofallergie? Dan is dons wellicht niet de beste keuze voor jou. Koop dan een synthetisch dekbed. De synthetische dekbedden van tegenwoordig hebben dezelfde positieve eigenschappen als een donzen dekbed. Het voordeel is dat een synthetisch dekbed is dat je het veel makkelijker kunt reinigen. Regelmatig stofzuigen op de slaapkamer en onder het bed. Geen huisdieren toelaten in de kamer waar je slaapt. Leg geen sierkussens, knuffeldieren of andere stof verzamelaars op je bed. Speciale tip bij kinderen: koop knuffels die wasbaar zijn op 60 °C of leg de knuffel 1 keer per maand in de vriezer voor minimaal 48 uur.

^ naar boven ^

Tips voor geurtjes bij een nieuw matras

Als je een nieuw matras koopt dan kan er een geurtje aan zitten. Dit komt omdat het matras helemaal nieuw is en je de gebruikte materialen ruikt zoals lijm, schuim, enz. Per matras kan de sterkte van de geur verschillen. Maar 1 ding is zeker de geurtjes gaan na verloop van tijd weg.

De manier om de geur uit je nieuwe matras te krijgen is om het matras een aantal dagen rechtop te laten luchten in plaats van het meteen te gebruiken. Geef dit niet het gewenste resultaat? Probeer dan het matras overdag zoveel mogelijk de kans om door te luchten door het bedden- en linnengoed eraf te halen en het slaapkamerraam op te zetten. Herhaal dit net zo vaak tot je de geur niet meer ruikt.

^ naar boven ^